01 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια τα φιλολογικά βιβλία για την Α΄ Γυμνασίου.


 Για τους μαθητές που μπαίνουν στην Α΄ Γυμνασίου τους περιμένουν τα εξής φιλολογικά μαθήματα:
  1. νεοελληνική γλώσσα(έκθεση).
  2. κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας.
  3. ιστορία.
  4. αρχαία.
  5. οδύσσεια
  6. Ηροδότου ιστορίες(συνήθως δεν διδάσκεται).
Από τα μαθήματα αυτά οι νέοι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου αγχώνονται για ορισμένα κι αυτό γιατί τα συναντούν για πρώτη φορά. Τέτοια είναι τα αρχαία και η Οδύσσεια!
Στα αρχαία ο μαθητής θα μάθει τα βασικά στη γραμματική όπως να κλίνει ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες. Επίσης, τα βασικά στο συντακτικό όπως τους βασικούς όρους της πρότασης(ρήμα, υποκείμενο, αντικείμενο/κατηγορούμενο).Τέλος σειρά θα έχει η μετάφραση η οποία με λίγο διάβασμα βγαίνει πολύ εύκολα καθώς τα κείμενα της τάξης αυτής είναι πάρα πολύ εύκολα! Ο μαθητής μαζί με το κυρίως βιβλίο για να βοηθηθεί περισσότερο θα πάρει κι άλλα  δύο βιβλία βοηθητικά, ένα για τη γραμματική και ένα για το συντακτικό.
Όσο για την Οδύσσεια, είναι το αγαπημένο μάθημα των περισσοτέρων μαθητών καθώς είναι μεταφρασμένη και είναι ένας μύθος με βασικό ήρωα τον ξακουστό Οδυσσέα. Ο μαθητής σε αυτό το μάθημα σκοπό έχει να καταλάβει τι λένε οι στίχοι του βιβλίου ώστε να μπορέσει να απαντήσει σε διάφορες ερωτήσεις κατανόησης είτε προφορικά είτε γραπτά. Για το λόγο αυτό το βιβλίο περιέχει διάφορα σχόλια τα οποία σε συνδυασμό με αυτά που λέει ο καθηγητής ή η καθηγήτρια στη τάξη, ο μαθητής κατανοεί ευκολότερα το νόημα. Τέλος σε αυτό το βιβλίο συνδυάζονται και γνώσεις από την έκθεση καθώς θα ζητηθεί από τον μαθητή να γράψει και μια περίληψη ορισμένων στίχων.

Τα βιβλία της Α΄ Γυμνασίου μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο κάνοντας ένα κλικ εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου